fb_pixel

EcoPlefsi - Αυτόνομο και οικολογικό φορτηγό πλοίο

To Project μας για τη συμμετοχή μας στους παγκόσμιους διαγωνισμούς First Lego League 2022 και Global Innovation Awards 2022. Η σελίδα είναι ακόμα υπό κατασκευή. Θα προστεθούν πολλές φωτογραφίες, video και κείμενα από τις δράσεις μας.

Λίγα λόγια για το project μας:

Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Ίσως τρώτε μια μπανάνα, πίνετε καφέ ή κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή σας και κάνετε ένα διάλειμμα για να διαβάσετε αυτό το κείμενο. Πιθανότατα, όλα αυτά, όπως και το smartphone, το ψυγείο και σχεδόν κάθε άλλο αντικείμενο στο σπίτι σας, φορτώθηκαν κάποτε σε ένα μεγάλο εμπορευματοκιβώτιο σε άλλη χώρα και ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω πλοίων που διασχίζουν τον ωκεανό πριν φτάσουν τελικά στο σπίτι μας. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 90% των παγκόσμιων εμπορευμάτων μεταφέρεται με πλοία, με το 60% αυτών, συσκευασμένα σε μεγάλα ατσάλινα δοχεία. Συνολικά δηλαδή, περίπου 14 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα παγκόσμια αγαθά περνούν λίγο χρόνο μέσα σε ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί.

Σκεφτείτε τι συνεπάγεται αυτό σε κόστος εργατοωρών και καυσίμων, κόπο ανθρώπινου δυναμικού στη θάλασσα και μόλυνση στο περιβάλλον. Χιλιάδες τόνοι καυσίμων εκπέμπουν ρύπους για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στη θάλασσα συμβάλλοντας καθοριστικά στην παγκόσμια μόλυνση.

Με την ομάδα μας μελετήσαμε και κατασκευάσαμε (σε μοντέλο) ένα πρωτότυπο και καινοτόμο πλοίο. Αυτό μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια και είναι αβύθιστο σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, πλέοντας αυτόνομα χωρίς την ανάγκη καπετάνιου και προσωπικού. Επίσης, ταξιδεύει χωρίς χρήση καύσιμης ύλης, αφού αξιοποιεί τον αέρα, τα υποθαλάσσια ρεύματα και τον ήλιο ως πηγές ενέργειας. Το πλοίο μας είναι ασφαλές και σε περίπτωση πειρατείας, καθώς μπορεί να καταδύεται και να αναδύεται αν απειληθεί ή αν προβλέψει σύγκρουση με άλλο πλοίο.

Το EcoPlefsi, όπως ονομάσαμε το αυτόνομο οικολογικό φορτηγό πλοίο μας, έχει διαστάσεις περίπου 705010 μέτρα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 120 εμπορευματοκιβωτίων. Φορτώνεται εύκολα και γρήγορα τακτοποιώντας μόνο του τα εμπορευματοκιβώτια εσωτερικά του και ξεφορτώνεται επίσης εύκολα φέρνοντάς τα με τη σειρά στο σημείο παραλαβής τους. Το βασικότερο όμως χαρακτηριστικό του είναι η μεταφορά όλων των προϊόντων στον προορισμό με σχεδόν μηδενικό οικολογικό αποτύπωμά!

Λίγα λόγια για την ομάδα μας:

Κάθε χρόνο οι ίδιοι αλλά κάθε χρόνο άλλοι, πιο μεγάλοι, πιο βελτιωμένοι και έτοιμοι για νέες προκλήσεις. Φέτος είμαστε η “EcoPlefsi”. Μια ομάδα 9 παιδιών από 9 διαφορετικά σχολεία και τάξεις από A’ Γυμνασίου μέχρι Β’ Λυκείου. Κορίτσια, αγόρια, μικροί, μεγάλοι, τόσο διαφορετικοί αλλά με μια κοινή αγάπη, την αναζήτηση και επίλυση προβλημάτων. Προβλήματα μικρά ή μεγάλα, σε ατομικό επίπεδο ή σε επίπεδο κοινωνίας, προβλήματα που λύνονται με αυτοματισμούς και προγραμματισμό. Ασχολούμαστε με τη ρομποτική εδώ και χρόνια ο καθένας ξεχωριστά και θέλοντας να συμμετάσχουμε στον FLL μαζευτήκαμε σε μια ομάδα με κοινό ενδιαφέρον την όρεξη για έρευνα και τη δίψα για μάθηση μαζί με τη διασκέδαση της ανακάλυψης. Είναι η 3η χρονιά που συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχοντας πλέον συμπληρώσει πάνω από 600 ώρες συναντήσεων από κοντά ή εξ αποστάσεως! Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, εκτός από συνεργάτες γίναμε και φίλοι. Μοιραστήκαμε εμπειρίες, κάναμε μαζί γιορτές, τραπέζια, video game afternoons αλλά μοιραστήκαμε και τις μέρες της καραντίνας με διαδικτυακή παρέα. Γνωρίσαμε μαζί επιτυχίες, αλλά και προσπάθειες που μας βοήθησαν να καταλάβουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε και πώς. Δίπλα μας αυτά τα χρόνια εκτός από τους προπονητές μας και οι γονείς μας, να χαίρονται με τις κατακτήσεις μας, είτε αυτές είναι βραβεία είτε νέες γνώσεις. Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε προβλήματα και να τα λύνουμε καινοτομώντας, αλλά πάνω απ' όλα περιμένουμε τις μέρες του διαγωνισμού για να γνωριστούμε με τις ομάδες απ’ όλο τον κόσμο και να μοιραστούμε τις εμπειρίες που η κάθε μία κατέκτησε στην πορεία του First Lego League.

Οι μαθητές της ομάδας μας: Ασημάκης Φωτήλας (Α' Λυκείου) Βαρβάρα Ράπτη (Β' Λυκείου) Γιώργος Παπακωνσταντόπουλος (Β' Γυμνασίου) Δημήτρης Παπακώστας (Γ' Γυμνασίου) Δημήτρης Στεργιάκης (Α' Γυμνασίου) Δημήτρης Τσιμπούρης (Α' Γυμνασίου) Κωνσταντίνος Βαφέας (Α' Λυκείου) Μιχάλης Κούσκουρης (Β' Γυμνασίου) Σωτήρης Κούλης (Β' Γυμνασίου)

Οι προπονητές της ομάδας μας: Ανδρέας Τσιμπούρης Μέμα Περδίκη

Προηγούμενο Σχέδιο-Κατασκευή
Διαγωνισμός Microbit - Maqueen Plus
Επόμενο Σχέδιο-Κατασκευή
Do what Simon says
Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος.